2013. okt. 14.

Makettezés a III. Nemzetközi Makettfesztiválon a Bálnában

A kultúrAktív Egyesület is részt vett a III. Nemzetközi Makettfesztiválon, amelyen az 1:500 léptékű Budapest makettet mutatták be a Bálnában (korábban CET). A Kortás Építészeti Központ által szervezett rendezvényen az izgalmas, a makett sorsát és jövőjének lehetőségeit elemző séták, workshopok és szimpóziumok mellett mi egy makett foglalkozást tartottunk szelektív hulladékból a gyerek résztvevőknekA helyszín rendkívül izgalmas volt, mert a Bálna a - Duna-parti fekvésének köszönhetően - üvegablakain keresztül csodálatos rálátásunk volt Budapest belvárosára, így a várost nem csak a meketten vizsgálhatták a jelenlévők, hanem összehasonlíthatták a megfigyelteket a körülöttünk lévő élő helyszínekkel is. Asztalainkat szemben a Dunával helyeztük el.A makettezés alapját a Budapest makett adta, de fontos szempont volt a folyamatosan érkező és bármikor kilépő gyerekek áradata, így egy vezetett eleje-közepe-vége foglalkozást nem tervezhettünk, csak olyat, amibe könnyű a be- és kilépés, illetve mivel a gyerekek általában az elkészült  végeredményt szívesen magukkal viszik, ebből fakadóan rugalmas, gyors feladatokat próbáltunk kitalálni. Sajnos így egy terepasztal összeillesztéséről, a városi szövet stimulálásáról, megépítéséről – bármennyire is szerettünk volna erre fókuszálni – le kellett, hogy mondjunk.
Szerepeket és helyzeteket alakítottunk ki a városban való építkezéssel kapcsolatban, amiket állatok személyesítettek meg: volt Építész Róka, Polgármester Krokodil, Parkőr Ökör, Iskolaigazgató Paci, akik egy-egy döntéshozói szerepet testesítettek meg, különböző igényekkel és érdekekkel. A gyerekeknek azt mondtuk, hogy olyan épületet vagy helyet építsenek, amit ezek a szereplők építenének, amire nekik lenne szükségük.

Mivel ahogy említettük, a helyzet gyorsan változott, így sajnos ez a kevés üzenet sem működött annyira, amennyire reméltük. A gyerekeknek szüksége lett volna egy bevezető beszélgetésre a fenti szerepekről.  Hiányzott a gyerekek számára a konkrétabb feladat, és talán valamilyen vizuális látvány, vagy példa, ami elindítja a fantáziájukat, ez túl kézzel foghatatlannak bizonyult. Korábbi makettezések alkalmával a gyerekek például a víztorony vagy uszoda meghatározásoknál sokkal gyorsabban rákaptak a kreatív tervezésre és építésre, mivel ezek beazonosíthatóbb épületek voltak, bizonyosabban rendelkeztek már saját élményekkel hozzájuk kötődve.
Ezt a helyzet közben felismerve, később már nem próbáltuk a gyerekeket rávenni a szereplőkkel való azonosulásra, inkább hagytuk őket, hogy a rendelkezésre álló anyagokkal szabadon kísérletezzenek.

Délutánra az asztalt már elborították az izgalmas alapanyagok, köztük sok hulladékpapír, tojástartók, náddarabok, hurkapálcikák, és a délelőttről ott maradt makettek, így a frissen érkező gyerekek könnyebben rákaptak az építésre. Az legkisebbek a testvéreikkel vagy szüleikkel rajzolgattak, a 7-12 év közöttiek kezéből azonban gyönyörű városrészek kerültek ki. Volt, aki magát a helyszínt, a Bálnát gondolta újra, született autós-gyalogos forgalomra tervezett függőhíd merevítőkkel, babaszobák és tornyos paloták. És amikor már majdnem minden elfogyott, előkerült egy zsák krumpli, és míg a Duna fölött lassan lement a nap, megszülettek a legfantasztikusabb krumpli-bútorok, krumpli-arcok, krumplinyomda-minták.

Sok lelkes gyerekkel és (építész) szülővel találkoztunk, utóbbiak maguk is szívesen maketteztek, néha a gyerekek elképzeléseit is túlszárnyalva saját terveikkel. Folyamatos volt az érdeklődés a szombati nap során nem csak az 1:500 léptékű Budapest makett, de a makett készítés iránt is. 

A csapat tagjai: Guba Erzsébet, Götz Eszter, Mészárosz Zsuzska, Nosek Mimma, Szolga Zsófia, Zöldi Anna.

A fotókat Dorkó Dániel és Zöldi Anna készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése