2018. dec. 11.

Mi kell a gyermekbarát városhoz?

“A gyermekek teszik fiatalossá, dinamikussá, változatossá városainkat. [...] A gyermekek a jelent és a jövőt is jelentik, ezért aktív szerepet kell játszaniuk a városaink alakításában, amelyet a politikának is támogatnia kell. [...] A részvétel nem kiváltság, hanem jog. [...] A részvétel pedig maga a demokrácia, amit minden nap gyakorolnunk kell.” - ezzel a gondolattal nyitotta meg Jürgen Czernohorszky, Bécs város politikusa, a 9. Gyermekek a városban világkonferenciát. A két évente megrendezésre kerülő konferenciára a világ minden tájáról érkeztek szakemberek, hogy bemutassák a gyermekbarát város témaköréhez kapcsolódó eredményeiket. 


A nyitó előadók közül nagy hatást gyakorolt ránk Ankita Chachra, new york-i várostervező, aki a biztonságos és gyermekbarát városok tervezésére hívta fel a figyelmet. “A gyermekcentrikus tervezés eredményeként létrejött városok nem csupán a gyermekeket szolgálják, hanem az összes többi városlakót is. Magasabbra kell tennünk a mércét, amikor gyermekek számára tervezünk, hogy mindenki más is profitálhasson belőle!” Merthogy a jó design olyan, mint a friss levegő. Ha teljesül, akkor mindenki természetesnek veszi, ha viszont nincs meg, akkor mindenki kényelmetlenül érzi magát.

Ankita a gyermekközpontú úttervezésre helyezte a hangsúlyt. Az utcák esetében legtöbbször már kialakult térbeli helyzetekről beszélünk. Itt apróbb átalakítási lehetőségeket érdemes megfontolni. Jó kiindulási pont megnézni, mi történik 95 cm-es magasságban. Ez ugyanis az a magasság, amelyet a legtöbb gyermek érzékel, elér és használ. Az forgalomcsillapítás is kézenfekvő megoldás lehet már kialakult struktúrák esetében. Érdemes nyitott szemmel járni, hogy észrevegyük azokat a tereket is, amelyeket mentesíteni lehet a közlekedési eszközöktől és így a gyalogosok újból birtokba vehetik.A gyermekeké mellett a városlakók biztonsága is fontos szempont ezeknél a projekteknél. A 2018. Májusában indult SAFECITY - Biztonság. Város. Közösség. kiemelt projektünk kapcsán nálunk is felmerült ez a témakör. Ankita brazil példákon keresztül szemléltette a közösségi alapú megmozdulások jelentőségét. Sao Paoloban egy éjszaka alatt alakították át a helyi önkéntesek a nagy közlekedési csomópontokat színes, barátságos és játékra alkalmas helyszínekké, amelyek a gyalogosok számára is biztonságossá tették az utcát.


Forrás: thecitifix.com

Ankita arról is beszélt, hogy a változás kulcsa gyakran a szemléltetés. A brazíliai Fortazela város esetében is a cselekvés jelentette a megoldást, ahol a városvezetés forgalomcsillapító intézkedéseket szeretett volna bevezetni, mert a nagy forgalom miatt rettentő veszélyes volt az egyik környék. A 30-as zóna kialakítása azonban ellenérzéseket váltott ki a helyiekből, mert sokan attól féltek, hogy a forgalomcsillapítás miatt dugók alakulnak ki és nem lesz elég parkolóhely. A megoldást egy ötven napos fesztivál jelentette, ahol ideiglenes beavatkozásokkal szemléltették, milyen változást hozna az állandó csillapítás. Mi kellett hozzá? Néhány vödör festék, dézsás növény, pár poller, szemetes és pad elhelyezésével azonnal megváltozott a környék hangulata. A városlakók sokkal inkább biztonságban érezték magukat. A beavatkozásoknak köszönhetően egyre több család kezdett parkolót használni, és a helyi gazdaság is fellendült. A projekt végül akkora sikert aratott, hogy a lakók kezdeményezték a beavatkozások állandósítását, amire a városvezetés azonnal igent mondott. A forgalomcsillapító módszert most már nem csak helyi szinten alkalmazzák, hanem tervezik a stratégia országos szinten történő bevezetését.


Az inspiráló felütés után párhuzamos ülések várták a résztvevőket, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek - várostervezők, földrajzkutatók, döntéshozók - megosszák tapasztalataikat, jó gyakorlataikat és kutatási eredményeiket. A konferencia célja most is az volt, hogy párbeszédet indítson a különböző szakmák között a gyermekbarát város titkos receptjéről. A kA képviseletében Szilágyi-Nagy Anna mutatta be a törökbálinti iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó Urbanity játékunkat. Anna előadásában arról beszélt, hogyan járulhatnak hozzá a játékok a gyermekközpontú várostervezéshez és milyen lehetőségek adódhatnak a játékok stratégiai szintű bevezetésére.Az előadások mellett poszter szekció és gyakorlati workshopok várták a résztvevőket. A workshopok közül kedvencünk egy az Actionbound, open source applikációra építő kincsvadász kirándulás volt. Már alig várjuk, hogy mi is bevethessük az egyik klubnapunkon az appot. Különösen izgalmas lenne végiggondolni, hogyan kapcsolható be ez az új technológia a könyvsorozatunkban megjelenő javasolt túrákhoz. A konferenciát a bécsi társasjáték könyvtárban zártuk. Itt 7000 játékot lehet kipróbálni és kikölcsönözni, a hasonlóan széles kínálatú digitális játékkönyvtárral együtt.
Reméljük, hogy két év múlva ismét inspiráló eredményekben és beszélgetésekben lesz részünk a 10. Child in the City konferencián, Dublinban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése