2011. jún. 29.

Könyvajánló: Bánki I. - Munkácsy L.: Petőfi Pest-Budája, Pest-Buda Petőfije


Rékától "kaptuk" a könyvet, akinek tanárai voltak a szerzők, és akik ezek szerint örömmel használták is saját könyvüket irodalom óráik színesebbé tételéhez. Sajnos nem találtam túl sok részletet a könyvről. Annyit lehet tudni, hogy 1998-ban a Flaccus Kiadó adta ki puha kötésben, 88 oldalas. Jó hír, hogy a könyv még most is beszerezhető, ráadásul elég olcsón! 400 és 800 ft körül mozog az ára. A bookline is több megvásárolható példányt jelez.

2 megjegyzés:

 1. Akkor ezt kifejtem bővebben... :)

  VálaszTörlés
 2. Kiderül a könyv előszavából, hogy a Budapest modulfüzetek első darabja és célja a főváros, lakóhelyünk múltjának és jelenének megismerése. A reformkor társasági és irodalmi életéhez és Petőfi Sándor alakjához kerülünk közelebb. Itt most az építészeti sajátosságokat emelném ki.

  Ízelítő (kérdések-feladatok - a kötetből, középiskolás korosztály számára):

  - Gyűjtsd össze, kiknek állítottak emléket a Nemzeti Múzeum kertjében, és nézz utána, mivel érdemelték ki?

  - Hol alapítottak és milyen néven Pest területén hajógyárakat? Keress képet a hajógyár valamelyik híres termékéről - folyami, tengeri hajókról, darukról!

  - Mi őrzi ma Budapesten az első hidat építő mérnök emlékét?

  - A Lánchídhoz a mai pesti ember szemében szorosan hozzátartozik az Alagút. Nézz utána, hogy mikor épült, milyen céllal, milyen közlekedési igény kielégítésére!

  - A Nemzeti Színház épülete a mai Astoria Szállóban szemben állt 1839-től. Keressétek meg a helyét jelző táblát a Múzeum körút és Rákóczi út kereszteződésében, a Rákóczi úton! Milyen épület áll ott ma? Mi lett az egykori épület sorsa?

  - Keressétek fel az egykori Pilvax kávéház épületét! Milyen “intézmény” működik ott ma?

  - Miről kapta a Vérmező a nevét? Vajon miért állítottak itt szobrot Petőfinek?

  - Petőfi Irodalmi Múzeum. Olvasd le az épület bejárata mellett elhelyzetett tábláról, hogy mikor épült, kinek a tulajdonában volt a palota! Keresd meg az épület oldalfalán elhelyzett emléktáblát, és olvasd le róla, mi történt ott 1949-ben!

  - Belvárosunkban számos emlékhely őrzi Petőfi pesti tartózkodásának nyomát. Deák tér, Veres Pálné utca 24., Királyi Pál utca 18. Mikor épültek, mikor nyerték el mai külsejüket az épületek? Hogyan kapcsolódnak Petőfi életútjához? Milyen intézmények működnek ma bennük?

  A kötetben található egy városi séta, mely a Belvárost mutatja meg korabeli utcanevekkel és a Petőfi korában jelentős épületekkel. Ezekhez feladatok is kapcsolódnak.

  VálaszTörlés