2011. okt. 17.

Design Award

A hg.hu csapata által idén elindított Design Award önmagában véve izgalmas és professzionális kezdeményezés hazánkban, mely a hazai dizájn, építészeti és tervező grafikai munkákat 5 kategóriában értékeli. A zsűri tagjait elismert magyar és külföldi szakemberek alkotják, így egyszerre érvényesül a hitelesség, szakmaiság, elfogulatlanság, a hazai és a nemzetközi körülmények figyelembevételének szempontja. A Design Award gondolom, nem csak a szakmának, hanem a laikusoknak, döntéshozóknak is szól: íme, itt vannak a tehetséges tervezőink, lám mennyi értékes munka. Nem csak a Nyugat-Európában tervezett-gyártott dizájn termékekre lehet gazdaságot alapozni.

A Design Award díjazottjai között számunkra is találni néhány figyelemre méltót.
Ilyen például a Naphegy Kiadó által 2011-ben kiadott, Finy Petra - Herbszt László szerző-illusztrátor páros A csodálatos szemüveg című mesekönyve, melyben egy kisfiú, Kovács Áron egy teljesen átlagos külsejű szemüveget kap 5 éves korában, amelyet mikor az orrára biggyeszt, a város hirtelen életre kel, és mindenféle csoda dolog történik a város gyerekek számára néha unalmas helyszínein. Az Erzsébet híd dinoszaurusz csontvázzá változik, a Toldi utcai szökőkút egy bálna légzőnyílása és még azok is mosolyra kényszerülnek, akiktől korábban féltünk. Ez egy igazi budapesti mese budapesti helyszíneken. Az illusztrációk pedig igazán igényesek és egyediek. Kicsit retro és poszter hangulatuk van, ami, Herbszt László bevallása szerint, a történet 20-30 évvel ezelőtti szájízének köszönhető. Ez a könyv egyébként Herbszt, aki főleg reklámgrafikusként dolgozik, első gyerekkönyv illusztrációja - talán ennek köszönheti a könyv az egyedi hangulatát. Kovács Bálint a Magyar Narancs hasábjain eképpen ír a könyvről: "Kevés mese hathat annyira a gyerekek fantáziájára, mint ez, mivel a hatása nemcsak addig tart, ameddig a mesekönyv, hanem akkor kezdődik csak igazán, amikor az ember fia-lánya először megy ki az utcára az esti mese után. És rájön, hogy talán szemüveg sem kell ahhoz, hogy úgy lásson, mint a kis Kovács Áron."

A könyv keménytáblás, cérnafűzött
58 oldal
a Pozsonyi Pagony oldalán kedvezményesen itt megvásárolható 2423 Ft-ért
Egy másik érdekes munka a COCODICE, sarok-kapcsolati dobókocka, amely a Design Award leírása szerint egy logikai rendszer újgenerációs dobókocka. A játékot a Co&Co tervező csapat tervezte. A kockák a bemetszéseknek köszönhetően látók és mozgássérültek számára is könnyen felismerhetőek. A termék olyannyira jól sikerült, hogy idén elnyerte a világszinten legrangosabb Red Dot Design díjat. Nekem a fotók alapján nem teljesen sikerült megérteni a dobókockák lényegét, ezért lehet, hogy érdemesebb inkább kipróbálni őket. Azt hiszem, talán ebből a fotóból derül ki a legtöbb (további fotók a Design Award honlapján):


És végül, ami még az épített környezethez köthető, az a Submap, amit Bujdosó Attila, Feles Dániel, Gergely Krisztián és Hajdu Gáspár fejlesztettek ki a Kitchen Budapestben. A Submap földrajzi és időbeli adatok vizualizációja térképtorzítással, és az Interaktív kategóriában bemutatott alkotás. A 4 alkotó szeméyles élméyneinekk a lenyomatát követhetjük nyomon a térképen. Talán ez a munka sokaknak ismerős lehet a Szubjektív Budapest-térképek kiállításról, amit a Centrális Galériában szerveztek 2010-ben. Ott számomra még érdekes felvetésnek tűnt, de most nem igazán látom, hogy azóta miben fejlődött ez a projekt, és hogy hol mutat újat vagy hasznosat, illetve hogy önmagában megállná a helyét. Felmerül bennem, hogy az alkotóknak nem volt-e fontosabb a technikai vagy az esztétikai bravúr öncélúsága a tartalomnál. Persze az érdekes, ahogy, tulajdonképpen a 4 tervező mentális térképe egy grafikai képpé, illetve kicsit 3 dimenzióssá (de igazából megmaradva a 2D-nél) alakul, de ettől még sem válik szükségszerűbbé a projekt. Bár azt el kell ismerni, hogy a létrejött képek valóban igen esztétikusak.
További információ a Design Awardról itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése