2013. júl. 4.

Dunai foglalkozások a Danube Flow-val

Idén két gyerekfoglalkozáson vettünk részt a Danube Flow szervezésében: a gyereknapon május 26-án a Margitszigeten, és a Duna Napon június 29-én a Kopaszi gáton. A cél mindkét esetben az volt, hogy a Dunát és annak fenntartható hasznosítását népszerűsítsük.

„A Duna több millió ember életének része, elsősorban ivóvíz és energia ellátást biztosít, valamint teret ad a folyami közlekedésnek és szállításnak. A folyó mentén élő magyarok többsége ezt természetesnek veszi, más kontextusban azonban nem gondol a folyóra. Ugyanakkor a folyó Magyarország és Európa egyik legnagyobb természeti kincse, a Duna-part pedig a kikapcsolódás, a sport és családi programok helyszíneként is szolgálhat. Ez a lehetőség a Duna-menti magyar városok nagy részében kiaknázatlan, a lakosok számára sokszor megközelíthetetlen a folyó és annak partja.”– ezen szeretne változtatni a Danube Flow csapata.

A gyerekfoglalkozásokat a Dunához és a városban jelenlévő vizes egységekhez kapcsolódó épületekre fűztük fel, amivel a városi életben a Duna és a víz különböző felhasználására és szerepére szerettük volna felhívni a gyerekek figyelmét. A Margitszigeten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodára és a margitszigeti víztoronyra emlékezve uszodát és víztornyot makettezhettek a gyerekek szelektív hulladékból (tejes doboz, pet palack, fogkrém doboz, stb.) és színes papírból. A Kopaszi gáton pedig csónakházat és hajót építettünk szintén hulladékból.


A Meríts a Dunából - ha szomjazod a tudást játéktár további elemeivel találkozhattak a gyerekek a további állomásokon. Lehetett közlekedő edényekkel játszani, mikroszkóp alatt megvizsgálni a Duna vizét, elhelyezni a budapesti hidakat a Dunán, vizát kirakni óriás puzzle-ből, egy esőcsepp útját végigkövetni, vizákat simogatni egy medencében, és a Dunával kapcsolatos kvíz játékon részt venni. Aki minden állomást végigjárt, Dunakavicsot kapott és indulhatott a versenyen, amin dunai hajózásra lehetett jegyet nyerni.

A programok nagyon sikeresen zajlottak, mindkét alkalommal sok érdeklődő gyerek érkezett, akik a szüleikkel kitartóan végigjárták az állomásokat. A gyerekek sokszínűen oldották meg a makettezést, és nem csak a felajánlott építmények születtek meg, de sok más kreatív ötlet is, mint például a vízibusz.
Köszönjük a segítséget Wittmann Blankának és Zöldi Annának a foglalkozásokon való részvételért.

A fotókat Csepeli Eszter és Vértesi Maya készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése