2014. nov. 23.

Szibériában járt a kultúrAktív

A MitOst berlini székhelyű nemzetközi egyesület partnereként a kultúrAktív részt vett a Krasznojarszkban, Szibéria szívében, Krasznojarszki határterület székhelyén megrendezett nemzetközi workshopon, az Open School of Urban Change-en.


Az október 26-tól november 1-ig tartó workshop a közel másfél milliós város imázsának megújítását célozta meg, amelyhez a négy országból (Örményország, Németország, Lengyelország, Magyarország) érkező résztvevők változatos szakmai tudásukkal járultak hozzá. Építészek, grafikusok, tájépítészek, film készítők, újságírók és egy-egy kurátor, fizikus, antropológus és politika szakos hallgató elemezte a város közlekedését, gyülekezőhelyeit, gyermekek számára használható tereit, valamint új kulturális rendezvények megvalósításának lehetőségeit.


A workshop négy fő témáját egy-egy nemzetközi meghívott koordinálta:
  1. Mobilitás: Kristoffer Lindhart Weiss Dániából;
  2. Társadalmi érintkezés: Christian Pagh Dániából;
  3. Gyerekek: Maria Veits Oroszországból;
  4. Alkotás: Irina Duskova Finnországból.


A csoportok külön-külön mélyedtek el az általuk választott témakörökben. “A város, ahol alkotni lehet" témájú workshopon rengeteg ötlet merült fel új kulturális hagyományok bevezetésével kapcsolatban: például egy helyi kultúrbusz indítása, melyen különböző kulturális eseményeket rendeznének, úgy mint könyvolvasás, performanszok, zenélés, vers írás, felolvasás; vagy akár az újrahasznosítást népszerűsítő akció létrehozása, melynek keretében a fiataloknak lehetőségük lenne kültéri bútorok, installációk készíteni használt papírból.


“Az alkotó” csoport által kidolgozott javaslat a Hosszúréti-patak XXII. kerületi szakasza mentén évente megrendezett ún. Patak Parti ötletéből alakult ki (a kulturális eseményről bővebben a rendező Rózsavölgy Egyesület honlapján). Az ötlet alacsony költségvetésű pikniksorozata az évek során egy nagyszabású, több helyszínen megrendezett fesztivállá  alakulhatna Cross-noyarsk néven. Az ötlet lényege, hogy a Krasznojarszk keresztül szelő folyót követve a lakosok meglátogassák a város különböző karakterű negyedeit és így haladva ismerhetnék meg saját településük történetét, kultúráját.


Érdekes egybeesés, hogy Helsinki - ahonnan az alkotó csoport koordinátora érkezett - és Krasznojarszk város napja ugyanakkorra esik: július 12, ami így felvetette a városok közötti együttműködés kezdeményezését hagyományteremtő szándékkal!


Az ötlet megbeszélése után a helyszín kiválasztása következett, melyet egy piknikkel is teszteltünk. A projekt részleteinek kidolgozása után, mely magába foglalta a szükséges eszközök, emberek, marketing és civil-önkormányzati párbeszéd stratégiáit, az eredményeket a csoportban részt vevő helyi lakosokkal együtt mutattuk be a szervezőknek. Ez egyben ezeknek a csoporttagoknak  a felkészítése is volt a november 3-án történő újabb prezentációra, a város vezetői előtt.


A kultúrAktív nemcsak új tapasztalatokat szerzett, de szóba került a "Tiéd a város" könyvsorozat bővítése is, ami reményeink szerint két újabb orosz város, Novoszibirszk és Krasznojarszk gyermekeit örvendezteti és mozgatja majd meg!

LinkekNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése