2015. jan. 2.

Paks gyerekeknek könyvbemutató

Egyszer volt, hol nem volt, a Dunán és az atomerőműn is túl, volt egy kis városka, Paks. Erről a városról szól a kultúrAktív Egyesület legújabb kiadványa, a Paks gyerekeknek. 


Vajon mi az a macskalépcső? Hol van pincesor? Hogy készül a paksi halászlé, és miért csak egy lába van a császárnak? Paks és környéke rengeteg érdekességet rejt, amiket a gyerekek Tiéd a város sorozatból ismert vidám, interaktív módon fedezhetnek fel. 

A könyvben helyet kap a gyerekek saját, egyéni képe a városról: kiegészíthetik a történetet a saját, szubjektív térképükkel, az építészeti fejezeteknél utánajárhatnak, hogy az ő házuk miből épült. A természeti részeknél végiggondolhatják, hogy ők mire használják a Dunát, és hogyan hasznosítanák a Duna-partot, a városi kultúrához kapcsolódóan pedig végigjárhatják a kulturális intézményeket, és feljegyezhetik a programokat, amiken részt vettek… Még a saját (talán titkos) családi halászlé receptjét is beírhatják a könyvbe. Így a Paks gyerekeknek kiadványban összekapcsolódik a külső, városi tér a gyerekek belső, személyes valóságával.


A kalandozásban két ürge, Fürge és Görgi az olvasó társa, akik szinte mindent tudnak a városról. Fürge, aki az ürge-mezőn lakik, jól ismeri a városban élő állatokat és növényeket, még az ürge-mezei állatkórusban is énekel. Görgi a belvárosban lakik, és minden nap görkorcsolyával jár iskolába, így jól ismeri az utcákat és az épületeket. 


A könyv szerzői Tóth Eszter, a kultúrAktív elnöke, és Vassné Volf Klaudia paksi építész. A vidám rajzokat Kozma Bernadett és Kecskés Judit készítették, a tördelést és a vizuális összhangot pedig Kapitány Eszter teremtette meg. A csapat több, mint két évig dolgozott a kiadványon – közben többen családot alapítottak, gyerekek születtek és a város is változott. 
A könyv azonban a folyamatosan változó teret állítja középpontba, amit nem csak megélhetünk, de amit alakíthatunk is. 

A könyvet 2014. december 11-én mutattuk be Paks Város Önkormányzatán. A bemutatót nagy érdeklődés övezte. Jelen voltak a kulturális intézmények képviselői, akik ingyenesen jutnak hozzá a kiadványhoz, hogy azt a pedagógiai munkájuk során használni tudják. Több tucat kisgyerek is eljött a bemutatóra, ők a beszélgetés alatt lerajzolhatták, hogy hogyan látják a városukat. A képek pedig természetesen igen sokszínűek lettek! Hogy mi jutott a gyerekek eszébe Paksról? Az otthonuk, a mező, a templomba vezető út … és persze a 6-os út…


A könyvet az info@kulturAktív.hu emailcímen lehet megrendelni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése