2020. ápr. 9.

Keresd a kört!

Fejlesztési célok: figyelem fejlesztése, megfigyelő képesség fejlesztése, halmazok képzése, számolás, összehasonlítás, térbeli tájékozódás képessége, saját felfedezések a csoportszobai környezetről Építészeti tartalmak: geometriai formák, csoportszoba berendezése, irányok

Eszközök: színes papírból kivágott nagyméretű geometriai formák (kör, négyzet, háromszög, téglalap, ovális, rombusz, trapéz) 

A játék célja a geometriai formák felismerése és keresése. Színes papírból nagy méretben kivágott geometriai formákat készítünk elő: kisebbeknek kört, háromszöget, négyzetet, téglalapot, tapasztaltabbak esetében ezeket kiegészíthetjük rombusz, trapéz és ovális formákkal. Ezután leülünk a gyerekekkel, megmutatjuk nekik a formákat és megbeszéljük, hogy melyiknek mi a neve.

Illusztrációk: Rekvényi Ilona instagram: @violarek

Miután átbeszéltük az összes formát, kiválasztunk egyet közülük, a gyerekeknek pedig ezzel azonos formájú tárgyakat kell odahozni. Ha már nem találnak több azonos formájú tárgyat, akkor választhatunk új formát. A tárgyakat külön kupacokba gyűjtik a gyerekek: külön a háromszög, külön a négyzet, és a többi formájú tárgyakat. Halmazok alakulnak ki a különböző dolgokból, a játék végén pedig megbeszéljük, hogy miből találták a legtöbbet, vagy a legkevesebbet. Aki tudja, azt is mondja el, hol találta az adott tárgyat (a polcon, az asztal alatt stb.). Így a csoportszoba berendezési tárgyainak nevei is előkerülnek, valamint az irányok neveit is gyakorolják. Aztán megbeszéljük, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek valamelyik csoportba illenének, de nem tudták őket elmozdítani (nem érik el, rögzítve vannak valahol). 

A rendrakás is játékosan történik. A gyerekeknek egyenként mondunk egy-egy formát és egy számot („Kérlek, vigyél vissza három négyzet alakú tárgyat!”), és a gyerekek az elővett tárgyakat ez alapján teszik vissza a helyükre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése