2011. aug. 10.

Mit is jelentett a korszerű lakás 1960-ban?

Szerencsére még van egy kis idő októberig, amikorra a kiállítást tervezik, de jegyezzétek meg a dátumot, mert figyelemreméltó projektről van szó!


Cím: Korszerű lakás, 1960
Téma: Az óbudai kísérleti lakótelep története
Időpont: 2011. október-november
Helyszín: Kiscelli Múzeum, Templomtér
És íme a sajtószöveg:


Hajlamosak vagyunk arra, hogy unalmasnak vagy szürkének bélyegezzük a lakótelepeket, pedig Budapesten is van jó néhány kivétel. Például az 1960-as évek elején épült Óbudai Kísérleti Lakótelep, melynek története sűrítve mutatja be a háború utáni lakáshiányra adott lehetséges válaszok egyikét. 


Az újonnan épült kislakások a lakberendezés területén is sok újdonságot hoztak.
Méretük miatt csak könnyű, kisméretű szobabútorokkal, beépített szekrényekkel voltak bebútorozhatóak, ezekhez a kis alapterületű konyhákhoz tervezték az első beépített típus - konyhabútort. A beépített bútorok alkalmazása új fejezetet nyitott a lakberendezés történetében.A BTM Kiscelli Múzeuma 2011 októberében Korszerűlakás, 1960: az Óbudai Kísérleti Lakótelep története címen rendez kiállítást. Célja többek között a lakótelep egyes épületeinek, korabeli lakásainak és enteriőrjeinek, valamint lakóinak bemutatása eredeti dokumentumok, építészeti tervek, fényképek, hangfelvételek segítségével. 

A lakók élettörténetét felelevenítő beszélgetések, a lakótelep megnyitásáról, és az azt megelőző lakáskiállításról készült rövidfilmek szintén további érdekes információkat kínálnak a telepről és a korról egyaránt.

A kiállítás külön kitér a lakótelep előzményéül szolgáló 1958-as lakástervezési pályázatra, amelynek díjnyertes terveiből valósult meg az építkezés.


A kiállítás leglátványosabb eleme a Kiscelli Múzeum templomterében 1:1 méretben felépítendő típuslakás, amely berendezési tárgyaival, életnagyságú méretével átélhetően modellezi a lakótelep egyik jellegzetes lakását.

A két hónapon át nyitva tartó kiállítás a témához kapcsolódó előadássorozattal, filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel, és speciális helyszíni vezetésekkel kínál változatos programokat a látogatók számára.A képek és a szöveg forrása: A Kiscelli Múzeum sajtóközleménye.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése