2011. aug. 22.

A félbevágott fiúiskola

Gátlásoktól mentes ausztrál építészek tervezték ezt az enyhén szólva rendhagyó formavilágú fiúiskolát. Kevés adatot találtam róla azon kívül, hogy Melbourne-ban található és a vezető építész neve Charles Ryan McBride.


És a látszat ellenére nem a nálunk megszokott, a szomszédos épület bontáskor véletlenül látványossá alakult tűzfalról van szó, amit kreatívan az épület esztétikumának meghatározó részévé tettek. Itt egy tökéletes példáját látjuk annak, hogy hogyan tervezzünk a környezetének klasszikus formavilágát korszerű technikákkal, igényekkel és esztétikával ötvöző épületet. A tervező úgy próbálja a környezetébe integrálni az épületet, hogy az egyik homlokzat a szomszédos családi házak sziluettjét adja ki. 


A tervező a képzelet épületét szerette volna létrehozni, amely egyben azt is jelképezi, hogy az iskola tulajdonképpen egy küszöb, amely az életbe vezeti a gyerekeket.Ez számomra kevéssé értelmezhető, de az alábbi képeket látva szívesen elvégeznék egy kutatást a terek elszenvedő alanyaival, az idejáró tanulókkal az ő térpreferenciáikkal kapcsolatban. Jó lenne tudni, hogy együtt lehet-e élni ezekkel a terekkel.
PEGS Junior Boys School / McBride Charles Ryan (10) © John Gollings

PEGS Junior Boys School / McBride Charles Ryan (9) © John Gollings

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése