2011. szept. 15.

Benjamin Budapesten - Kalauz gyerekeknek


A gyerekeknek szóló Budapest útikönyv nagyon izgalmas kezdeményezés, mert a várost úgy mutatja be, mint a gyerekek által is használható és értelmezhető entitást. A gyermekek számára készült külön térkép és a gyerekeknek válogatott helyszínekből index tovább segíti a tájékozódást a városban.
Kilép a statikus városkép közvetítésből, mert a Benjamin könyvek angol nyelvű (!) honlapján folyamatosan frissülő lista biztosítja a városokra jellemző állandó és dinamikus változást: az új játszóterek, múzeumok, uszodák, egyéb gyermekprogramokkal bővülnek a városi térben a lehetőségek. 
Kiemelendő, hogy gyermekek részvételével készült a könyv: több budapesti iskola diákjai készített a nagyon izgalmas rajzokat, illusztrációkat a kiadványhoz.
A nyomdai eljárások is izgalmassá tennék a könyvet, hiszen spirálozva van, kemény kötésű a borító, nagy arányban találhatóak rajzok, színes a könyv.


Ennek ellenére a vizuális megjelenése a könyvnek igen kusza, nehezen áttekinthető, sok benne az öncélú grafikai elem. És ami a gyerekek részvételét illeti, sok helyen a gyerekrajzokba bele vannak illesztve további igen egyszerű és igénytelen sablonos figurák, ábrák, vagy tükrözve vannak az eredeti rajzok, sok helyen sokszorozva, átrajzolva egy-egy tetszőlegesen kiválasztott elem. A hivatásos grafikus és a gyerekrajzok graféma repertoárja pedig egyáltalán nem illeszkedik egymáshoz. Benjamin figurája sterilnek hat, és fehér színű, kitöltetlen, fekete kontúrral, mintha kiszínezésre várna. (Talán nem is lenne rossz ötlet, ha a gyerekek belerajzolhatnának a könyvbe, ezzel ők a városalakítás részévé válnának.) Így mégis furcsa kontrasztot alkot a színes ceruzával, zsírkrétával rajzolt gyerekrajzokkal, melyben Benjamin figurái elvesznek, és kibillentik a gyerekrajzokat a természetes egyensúlyukból.


Nehéz eldönteni, hogy ezzel az aktussal a könyv készítői csak esztétizálni szerették volna-e a gyerekrajzokat, vagy más céljuk volt. Mindenesetre így végülis kvázi felülírják a gyerekek által képviselt és projektált városképeket, ami nem túl szimpatikus, és nem összeegyeztethető az alapkoncepcióval.

A vizuális megjelenítés és grafikai, grafémai problémák ellenére üdvözlendőnek találom a könyv koncepcióját, amely továbbgondolásra, és adaptálásra mindenképpen érdemes, sőt hiánypótló mind a koncepció, mind a kiadvány. A 217 oldalas útikalauz hasznos olvasmány a gyermekes szülők számára.

A könyv teljes ára 4000 ft, DE 690 ft-ért is megvásárolható a Könyvudvarban - bár gondolom, csak a készlet erejéig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése