2011. szept. 26.

Vándorló építési terület a Király utcában

Ha Budapesten sétálunk, a város számos pontján botlunk építési területekbe. Az idei PLACCC Fesztiválon egy cseh és egy szlovák művész egy szürreálisan üresen kongó, újépítésű passzázsban kezd meghökkentő munkálatokba a Király utcában. Rámutatnak, milyen gyakran használjuk „vakon“ a várost anélkül, hogy észrevennénk a körülöttünk rohamosan átalakuló környezet változásait. 


A fővárosban élők az elmúlt években immunissá váltak az építkezések, felújítások látványára. Hatalmas gödrök, óriási földkupacok, munkagépek. Közösségi terek helyett diszfunkcionális átjárók születettek: nincsenek ülőfelületek, amelyek megállásra késztetnék az embereket, a gyalogosok csak levágják az utat és továbbrohannak. Kevesen veszik a fáradságot, hogy egy pillanatra megálljanak és körbenézzenek, vajon hogyan alakul át a környezetük az orruk előtt.

Két fiatal képzőművész, a cseh Tomáš Moravec és a szlovák Matěj Al-Ali az idei PLACCC Fesztiválon bebizonyítja, mennyire „vakon“ használjuk a várost. Az alkotók egy fals szituációt kreálnak a belvárosban, a Király utcai Central Passage udvarán. A művészek a valódiakra emlékeztető építési területet alakítanak ki. A passzázson áthaladókban valószínűleg felmerül a kérdés, mi készül az udvar közepén. A választ azonban csak azok kapják meg, akik közelről is bekukkantanak a fémkerítés mögé, mert itt semmi sem az, aminek látszik. 

A False Grounds / Alaptalanul című projekt másik különlegessége, hogy az installáció szeptember 23. és október 2. között folyamatosan változtatja a helyét. Előfordulhat, hogy az állandóan rohanó környékbelieknek csak napokkal később tűnik fel, hogy valami nem stimmel a szokásos útvonalukon.  


Tomáš Moravec és Matěj Al-Ali diákként találkozott a Pilseni Egyetemen, és azóta számos közös kiállítást, projektet valósított meg. A fiatal alkotók az elhagyatott, diszfunkcionális városi tereket művészeti élmények segítségével alakítják újra életteli, közösségi terekké. Tomáš Moravec 2011-ben a Fiatal Képzőművészek Stúdiója ösztöndíjasaként dolgozott Budapesten.

Tomáš Moravec - Matěj Al-Ali: False Grounds / Alaptalanul
Helyszín: Central Passage, Budapest, 1061, Király u. 8.
Az installáció a PLACCC 2011 Fesztivál alatt ingyenesen megtekinthető.A szöveg és a képek forrása: PLACCC Fesztivál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése