2013. dec. 18.

PARTICIPÉCS: egy városfejlesztő játék tervezése

A ParticiPécs egy városfejlesztő társasjáték, amit pécsi fiatalokkal és szakemberekkel közösen hozunk létre. Havonta szervezünk játékfejlesztő workshopokat, amelyek során elmélyülünk a játéktervezés és a városfejlesztés kérdéseiben, és a tanulási folyamat során létrehozzuk a ParticiPécs társasjátékot.  Az élőtársas bemutatóját 2014 márciusára tervezzük, és önkénteseink segítségével több tucat közösségi játékot szervezünk tavasszal az egész városban: iskolákban, köztereken, kulturális intézményekben. A projekt második részében a játékfejlesztő csapattal elkészítjük a ParticiPécs játék egyszerűbb online verzióját, ami még szélesebb körben teheti ismertté a játékot és annak fő üzenetét: VEGYÉL RÉSZT A KÖRNYEZETED ALAKÍTÁSÁBAN!

A JÁTÉK
Az oktatójáték célja, hogy a fiatalok játékos módon sajátítsanak el olyan cselekvési mintákat, amelyek hozzásegítik őket, hogy konstruktív és proaktív módon alakítsák saját környezetüket. A játék során tanulhatnak a lakókörnyezetükről, Pécsről, a városi terekről és a beavatkozási lehetőségekről, és olyan problémákon gondolkodhatnak közösen, amik befolyásolják hétköznapi életüket. A 25 m² alapterületű játéktáblán a résztvevők kedvük szerint alakíthatják a várost. 
A FEJLESZTŐ CSAPAT
A játékot egy gimnazistákból, egyetemistákból és fiatal önkéntesekből álló csapat fejleszti és dolgozza ki. A fejlesztőcsapat tagjai különböző pécsi általános és középiskolákból érkeztek: Nagy Csilla, Divéki Lili, Németh Réka, Schillinger Laura, Ignácz Dávid és Orcsik Dávid. A fejlesztő csapat önkéntesei: Garamvölgyi Róbert (informatikus), Gyergyák János (várostervező, építész), Herner Ákos (ifjúsági munkás), Plutzer Anikó (építész), Bencze Zoltán (építész) és Szolga Zsófi (grafikus). A projektvezető Tóth Eszter, aki a gyerekek és fiatalok részvételéről, illetve a részvételi társasjátékokról írja doktori disszertációját a Hamburgi HafenCity Egyetemen. A tanulási és tervezési folyamatot facilitáló coach Katona Réka, aki az ELTE PPK neveléselmélet programjában doktorizik, a grafikus pedig Sirály Dóri, aki a Pop-up Pest játék vizuális kialakítását készítette. JÁTÉKTERVEZŐ WORKSHOPOK
Havonta egyszer tartunk kétnapos ParticiPécs workshopot a Pécs Normandia Lions Klub közösségi helységében. A foglalkozásokon a játéktervezés mellett kiemelt szerepet kapnak a városfejlesztéshez kapcsolódó tartalmak is, mint az az épített környezetre vonatkozó alapismeretek (fizikai és társadalmi környezet ismerete és elemzése)  és az állampolgári részvétel (pozitív szemléletmód, a másokkal szembeni viselkedés, tolerancia, kommunikáció). A legfontosabb szerepet természetesen a játék és a játszás kapja, illetve a játékokon, és játékos feladatokon keresztül a környezetünk, és a környezetünkben jelenlévő viszonyrendszerek és cselekvési kompetenciáik megismerése. FOLYTATÁS
Az egyesületünk blogján nyomon követhetitek a ParticiPécs tervezési folyamatát, hamarosan jönnek a beszámolók az egyes workshopokról!

A projektet az Európai Unió Fiatalok lendületben Programja támogatja. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése