2013. dec. 23.

ParticiPécs - Első Workshop

Az első nagy feladat a ParticiPécs csapat összeállítása volt. Több pécsi iskolában toboroztunk résztvevőket, megkerestük a pedagógusokat, elmentünk nyílt napokra, osztályfőnöki órákra és meséltünk a diákoknak a játékfejlesztő terveinkről. Megkerestünk a téma iránt érdeklődő egyetemistákat és szakembereket, akik önkéntesként csatlakozhattak a projekthez. Végül szeptember közepére összeállt a csapat. Összesen négy iskolából, illetve a Pécsi Tudományegyetem három tanszékéről érkeztek diákok és hallgatók, hogy közösen létrehozzuk a ParticiPécs társasjátékot. Szeptember 13-14-én szerveztük az első ismerkedő találkozót. A workshop helyszíne a Pécs Normandia Lions Club családi napközije volt, amit gondosan előkészítettünk a foglalkozásra:


 Ezután bemutattuk a projekt témáját, célját és menetét a résztvevőknek:A kétnapos találkozó célja elsősorban az ismerkedés és csapatépítés volt, ezért rengeteg játékos módszert építettünk a programba: neveket tanultunk mozdulatokkal, pizzát sütöttünk egymás hátán, kiteregettük a tiszta ruhánkat és a szennyes zokninkat (vagyis a félelmeinket és elvárásainkat fogalmaztuk meg a projekttel kapcsolatban). Csukott szemmel, egymást segítve, háromszöget formáltunk a földön (eközben világossá vált, hogy bár most találkoztunk először, nagyon jól tudunk majd csapatban működni). Halandzsaköltőt játszottunk, hogy jobban egymásra hangolódjunk, és szavak nélkül is megértsük egymást. Majd fokozatosan leépítettük a gátlásainkat úgy, hogy a komoly beszélgetések közben megpróbáltuk egymás fejéről levenni a csákót.       

A csapatépítő játékok mellett az első találkozón nagyon fontos volt az is, hogy felmérjük a résztvevők érdeklődését és megteremtsünk egy közös alapot, amire a további foglalkozásokat építhettük. Ezért először város- és épületképekkel mutattuk be magunkat a többieknek, majd mindenki egy nagyon személyes térképet készített Pécsről, amiből kiderült, hogy ki hogyan látja a saját városát. Ezután átbeszéltük, hogy melyik játékok voltak fontosak az életünkben és miért. Végül megfogalmaztuk és lerajzoltuk, hogy mit viszünk haza a hátizsákunkban a workshopról.

          
Az első ParticiPécs workshop során arra fektettük a hangsúlyt, hogy fejlődjünk a csapatmunkában, kommunikációban és érdekérvényesítésben, reflektáljunk a saját városképünkre és városhasználatunkra, és erősítsük a felelősségtudatunkat. A játékos feladatok által többet megtudtunk magunkról, arról, hogyan tudunk megoldást találni a problémákra, érvelni a többiek előtt, alkalmazkodni, engedni, elengedni, és magunkat menedzselni. A második nap végére nagyszerű csapat kovácsolódott össze, úgy éreztük, hogy nagyon jó lesz együtt dolgozni. A foglalkozás végén már mindenki várta a következő alkalmat, hogy végre belemerülhessünk a játéktervezésbe…
Folyt. köv. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése