2011. júl. 12.

Az ovi, ahova beíratnám a gyerekemet (vagy beköltöznék)

Ha a körülvevő tér kvalitásait észlelő, értő és igénylő majdani felnőtteket szeretnénk nevelni, akkor azt hiszem ehhez hasonló oviba kellene járniuk:Helyszín: Ternitz, Ausztria
Tervezőiroda: AllesWirdGut Architektur 
(Már a nevük is nagyon tetszik. Magyarul MindenRendbenLesz Építészet lehetne. Érdemes a honlapjukat átbogarászni, én egy órát töltöttem vele.)


Egy kicsit erőltetett szójátékot is használva a tervezők eszközkészletként tekintenek az óvoda épületére, amely lehetővé teszi a játékot és a tanulást, illetve egyszerűen örömet okoz:

KI(ndergarten) T(ernitz) = KIT (magyarul: ternitzi óvoda)
tool KIT = eszközkészlet (angol)

A teret mindenesetre keretként értelmezik, egy folyamatosan alakuló helyszínként, amelyet a gyerekek újraértelmezhetnek és átalakíthatnak.Az alacsony épülettömb egy belső udvar köré szerveződik. Az itt található körfolyosóról, kerengőről nyílnak a termek. Nagyvonalú méretei miatt, viszont nem folyosóként, hanem a belső terek kiterjesztéseként értelmezhető, egy közösségi térként, amely az összes oktatási és játéktér kiterjesztéseként alkalmas a közös játékra. 

Ebben a nyitott térben játszhatnak együtt a különböző csoportok, de persze bizonyos szabályokat is be kell tartani. A roller és tricikli forgalomra a jobbkéz-szabály érvényes. :)A termek között igénynek és hangulatnak megfelelően van világos és sötét, magas belmagasságú és alacsony, meredek és lapos.A termek és a külső kert kapcsolatát hatalmas panorámaablakok teremtik meg. Az anyagok természetesek, a domináns színek a földszínek.

És itt jön az egyik kedvencem, a gyermeki léptékű mosdó:


És a tornaterem:


Az adatok + képek forrása a tervező iroda honlapja. (Itt további képeket, alaprajzot, látványterveket is találtok.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése