2011. júl. 6.

Mindentudás Egyeteme építészetelméleti előadásai: Vidor, Moravánszky

A Mindentudás Egyeteme 2 izgalmas előadására hívnánk fel a figyelmeteket, amikről a videófelvételek részben megtekinthetőek a mindentudas.hu-n. Az előadások igen magas szakmai és technikai színvonalon valósulnak meg, ám általános összefoglalói (bevezetői?) a témáknak. Aki azonban szeretne jobban elmélyedni a hallottakban, az bőven kap hivatkozásokat és továbblépési lehetőségeket.
Vidor Ferenc, a BME Urbanisztika Tanszék oktatója A városok világa címmel tartott előadást még 2004-ben, aminek keretében a városi metropoliszok bonyolult rendszerét elemzi, illetve hogy vajon van-e jövője ezeknek a nyomasztó és sokszor személytelen világoknak.
A másik izgalmas előadást a Svájcban oktató Moravánszky Ákos "...nyiss nekem tért"? - Tér és térbeliség az épített és a társadalom világában címmel tartotta 2010-ben. Itt Moravánszky a tér fogalmát elemzi építészeti kontextusban, mint kapcsolatteremtő különböző tudományágak között. Néhány budapesti városi tér (Nyugati tér, stb.) elemzésén keresztül példákat is találunk az elméletekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése