2011. júl. 17.

Játék a jövő neoreneszánsz építészeinek

A várossal, építészettel kapcsolatos játékokat bemutató sorozatot egy olyannal folytatom, ami nem a szülők életét könnyíti meg, mint a PLABLE, hanem kifejezetten a design és az építészet iránt érdeklődő felnőtteknek, gyűjtőknek szól. 





A villa-játék (Il gioco della villa) névre hallgató építőjátékot Andrea Palladio születésének az 500. évfordulójára hozta létre a Nemzetközi Andrea Palladio Építészete Kutatási Központ  (Centre for International Studies of Architecture Andrea Palladio).


A kézzel előállított kerámia elemekből Palladio villákat lehet összerakni:


The Play of Combinations




Palladio modulokból építkező szerkezeteit tökéletesen modellezik a kiválasztott épületek, a Villa La Rotonda: 


Andrea Palladio. The




és a Villa Emo:


The Play of Combinations


Nem csak a törékeny anyag és az ár miatt állítom azt, hogy ez az építőjáték nem kifejezetten gyerekeknek való. Nem igazán látom magam előtt azt a felszabadult játékot, amely során többször ilyenek hangzanak el a szülő szájából: "kicsim, a másik oldalra is kell tenned még egy portikuszt" vagy "az egyik kolonnádnak szimmetrikusnak kell lennie a másikkal". Vajon hány éves kortól lenne érdemes ajánlani? Persze ki tudja, lehet, hogy valaki a jövő neoreneszánsz építészét neveli...

Egy biztos: én a célcsoporthoz tartozom és lelkesedésemben az eredeti épületekről is gyűjtöttem képeket, felelevenítve a nem olyan régi barokk építészettörténeti (Kelényi) órákat és vizsgákat. 


Íme a Villa La Rotonda (Vicenza):








...és a Villa Emo:





És egy jó hír annak, akinek mindez fölkeltette az érdeklődését: a dezeen.com oldal játékán 5 szerencsés nyertes között kisorsolnak 3 Villa La Rotondat és 2 Villa Emot. Július 26-ig lehet regisztrálni! Én már megtettem:)


Hasonló bejegyzések:

PLABLE: Jó játék kicsit lusta szülők gyerekeinek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése