2011. júl. 6.

A sűrűség építészete: Michael Wolf hongkongi fotósorozata

A német származású fotóművész, Michael Wolf 10 évet élt Hongkongban, a világ egyik legsűrűbben lakott településén. Ebben a városban, ahol 6700 ember jut egy négyzetméterre, a lakosság jelentős hányada toronyházakban lakik. 
A sűrűség építészete (Architecture of density, 2006) sorozat esetében Wolf szűk képkivágást választ, sem a föld, sem az ég nem ad viszonyítási alapot, nem tudni hol ér véget a képen látható betonrengeteg, amely így absztrakt mintázattá válik. 

Néhány percig pusztán formai érdeklődéssel néztem az ismétlődő mértani elemekből, színekből kialakuló ritmust, de aztán nem tudtam nem belegondolni, hogy hány ember élete zajlik a falak mögött. És elkezdtem viszolyogni ezektől a steril felvételektől, amelyeken többnyire semmi nyomot nem hagyott az ember jelenléte.A sorozathoz tartozó kis számú közelképet sokkal erősebbnek érzem, mert a száradó ruhák, légkondicionáló gépek nem engedik, hogy ezeket az embertelen struktúrákat absztrakt formavilágként figyeljük. Rákényszerítenek arra, hogy borzongva belegondoljunk: itt családok, gyerekek, öregek, fiatalok, kutyák és macskák élnek. 
 Ennyit az élhető otthontervezésről...

A képek forrása:
http://www.photomichaelwolf.com/hongkongarchitecture/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése