2011. júl. 10.

Könyvajánló: Épületes építészet

Michael Cox - Épületes építészet


Michael Cox könyvét 8-14 éveseknek ajánljuk. 2001-ben jelent meg magyar nyelven az Egmont Kiadó gondozásában. Antikváriumokban lehet megszerezni 6-700 forintért. És érdemes!

Humorosan, képregényszerűen előadott sztorikkal vezeti be olvasóit a szerző az építészet világtörténetébe és elméletébe, abba, hogyan és mit építettek a különböző korokban, kik voltak a legjelesebb újkori építészek, mire képes manapság az építőművészet és építőipar. A művészetről szólva semmiféle kegyelet nem vezeti a szerzőt, az esztétikum mint olyan, csak mellesleg foglalkoztatja, inkább a nagy 'produkciókra' hívja fel a figyelmet. Igen sokat - és gunyorosan - ír az amerikai felhőkarcolókról is, és bevezetést nyújt napjaink építési, építkezési vállalkozásainak műhelytitkaiba.

Már a könyv fülszövege is a gyerekeket szólítja meg:

Kezdetben sárból építették a házakat.El is mosta őket az eső minden alkalommal, amikor csak esett. Azután az építészek bevadultak: emlékezz csak a szándékosan ferdére épített toronyra, a rugalmas kővárra és az autó formájú irodaházra! Mára a határ a csillagos ég. Kiemeli majd az eddigieknél is magasabb épületet? Épületes kalauzunk ablakot nyit a nagyvilágra: épületesen ügyes, építészekről és építőkről tudósít. Megismerkedhetsz egy eszes h szélhámossal, aki nagy vagyonra tett szert, miután eladta a Big Bent és a Fehér Házat, egy építésszel, aki eltévedt a saját maga által tervezett épületben. Meglátogathatsz egy csupatükör palotát, egy nőt, akinek ajtó van a lábán, és egy jégvárat is. Ráadásként segítségünkkel megtervezheted saját felhőkarcolódat! Ha az élmezőnyben akarsz maradni, olvasd a Tudástárat!

1 megjegyzés: