Ugrás a fő tartalomra

A geometriai formák bevezetése óvodásoknak 30 percben


Életkor: 4-6 éves kor
Időtartam: kb. 30 perc
Anyagszükséglet:
1. olló, cellux, filctoll, pausz papír
2. kép az egyszerűbb geometrirai formákról az összehasonlításhoz (1. kép - a képre kattintva letölthető)
3. fotók épületekről, amiken felfedezhetők az egyszerűbb geometriai formák (2-5. kép - a képre kattintva letölthető)
Előkészítés: -
Cél: 
Matematika és mérés tárgykörben: bemutatni a legegyszerűbb geometriai formákat
Társadalom tudományok és vizuális kultúra tárgykörben: Vizuálisan érzékelni a környzetünkben lévő tárgyak formáit
Kommunikációs és nyelvi tárgykörben: kommunikációs képességek fejlesztése az alapvető formák verbalizálásával, az alapvető formák közötti hasonlóságok, illetve különbségek megértésével

Építészeti alapelvek/vonatkozás:
Az építészet a méretek, formák, textúrák, arányok, tömegek és színek fizikai karakterének a megváltoztatása, ezek komponálása és manipulációja.
A vizuális egységet a fények, árnyékok és kontrasztok teremtik meg az egyes formák között.
A vizuális gondolkodás kulcsa az épített környezeti tudatosság.

Használt szókészlet:
Forma
Kör
Félkör
Téglalap
Háromszög
Négyzet

Feladat:
1. Bemutatjuk az egyszerűbb 2 dimenziós formákat: kör, félkör, téglalap, háromszög, négyzet (1. kép)2. A gyerekek keressenek ilyen formákat a körülöttük lévő környezetben, osztályteremben. Jelöljük meg az általuk példaként hozott tárgyakat.
3. A gyerekek beszélgessenek kicsit a formákról.
Ismételjék el a nevüket.
Határozzák meg együtt a hasonlóságokat és a különbségeket
4. A gyerekek vágják ki a formákat papírból! (1. kép)
5. Mutassunk a gyerekeknek különböző épületekről képeket (2-5. kép), amiken közösen felfedezhetik a tanult formákat az épületeken. Mondassuk el hangosan, hogy melyik képen milyen formát látnak.
A foglalkozást vezető pedagógus mutathat a gyerekek lakókörnyezetében található épületekről is fotókat, amely így jobban segíti megérteni a gyerekeknek a saját környezetüket.
Készítsünk másolatokat a fotókról és a gyerekek helyezzenek pausz papírt a fotókra, majd rajzolják be filctollal a felismert formákat az épületeken, majd vágják ki azokat a pausz papírból.

Forrás: Curriculum Guide. Architectures - It’s Elementary! Kindergarten

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

SAFECITY 1.0 konferencia – hogyan lehet a városokat építészeti eszközökkel biztonságossá tenni?

Hogyan lehet biztonságos tereket létrehozni, és hogyan tudjuk építészeti eszközökkel növelni a városlakók biztonságérzetét? A SAFECITY 1.0 konferencia ezeket a kérdéseket járta körül számos terület – építészet és várostervezés, oktatás és gyermekvédelem, szociológia és bűnmegelőzés – felől. Részletes beszámoló következik! Képzeld el, ahogy átvágsz egy téren. Biztonságban érzed magad, ha a terület kihalt és magas sövények, fák szegélyezik? Vagy inkább olyan helyet választanál, ahol sokan mozognak, és a terület átlátható? A válasz magától értetődőnek tűnik, mégsem az – többek közt erre is kézzelfogható példákkal szolgált a konferencia, amely egy, az építészek és urbanisták számára általában ismeretlen terület, az építészeti eszközökkel történő bűnmegelőzés témakörét járta körül. Mi az építészeti bűnmegelőzés? Egyszerű, kreatív eszközök tárháza, amelyeket tudatosan alkalmazva élhetőbb városokat hozhatunk létre. A világon már sok helyen sikeresen alkalmazott módszerrel a hazai sz

Gyermek és hang

  A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium tetőtér-beépítése Az iskolák oktatási gyakorlatában egyre meghatározóbb szerepet kapnak az olyan változatosabb, frontális oktatáson túlmutató pedagógiai módszerek, amelyek új igényeket támasztanak a tanulás fizikai környezete felé. A korábbiakban főleg tanári előadásra szolgáló tantermek és közlekedésre használt folyosók nemcsak téri kialakításuk, de akusztikai komfortjuk miatt sem ideálisak az egyénileg, párban és kiscsoportban zajló összetettebb tanulási folyamatok számára. A hagyományos osztálytermekben a falak és a mennyezet a kívánatoshoz képest sokszoros mértékben veri vissza a hangokat. Ez azért jelent problémát, mert bár a terem elején ülők kiválóan értik a tanár beszédét, de az utolsó padokban a diákok a közvetlen és a visszaverődő hangok olyan keverékét kapják, amelyből nehezen tudják „kihámozni” a tanár szavait. Hogy érzékeljük a probléma súlyosságát: A szakértők becslése szerint az átlagos hazai osztálytermek hátsó soraiban a tan