a kultúrAktív EgyesületrőlEgyesületünk célja az épített környezet közvetítését és megismertetését célzó innovatív módszerek kidolgozása, alkalmazása és átadása. Olyan projekteket kezdeményezünk és támogatunk, amelyek fokozzák a kultúra, a művészet és a minket körülvevő épített környezet iránti érzékenységet, a passzív szemlélődéssel szemben a kritikus, elemző befogadást és értelmezést segítik elő. Hazánkban az elsők között foglalkozunk az épített környezeti neveléssel, amely a környezeti nevelést kiegészítve és az elvárosiasodás jelenségére reflektálva vizsgálja és értelmezi a városi környezetet.
Az egyesületet a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíjas kulturális menedzsereiként hoztuk létre 2010-ben. Azóta számos hazai és nemzetközi projektben és szakmai fórumon vettünk részt, aktív kutatói munkát végzünk, szakkönyveket és gyerekkönyveket publikálunk, valamint gyerekeket és pedagógusokat célzó programokat szervezünk.

Szeretnénk, ha az Épített környezeti nevelés blog, az Egyesület céljaival párhuzamosan, ernyőként fogná össze a hasonló kezdeményezéseket, hogy mások számára is elérhetőek és használhatóak legyenek a kutatások, publikációk, pedagógiai foglalkozások tapasztalatai és eredményei.
Blogunkon minden olyan szakmai és pedagógiai eseményt (kiállítás, fesztivál, könyv, gyermekprogram, játék, pályázat, konferencia) gyűjtünk, illetve közzé teszünk, amely kötődik az épített környezethez, építészeti-urbanisztikai neveléshez, örökségpedagógiához, művészetpedagógiához, szabadtéri múzeumpedagógiához, városkommunikációhoz és városi identitáshoz. Emellett a kultúrAktív aktuális projektjeiről is hírt adunk blogunkon.


Ha összezavarodtál, és nem tudod, hogy mit is jelent az épített környezeti nevelés, akkor figyelmedbe ajánljuk a módszertan bemutatását a mi az épített környezeti nevelés fül alatt.


Ha pedig szeretnéd kipróbálni gyerekfoglalkozásaidon, óráidon az épített környezeti nevelést, akkor figyelmedbe ajánljuk a módszertani börze fül alatt található játékokat, módszereket, amiket most kezdtünk el összegyűjteni magyar nyelven.


Minden hasonló kezdeményezésre nyitottak vagyunk, szívesen segítünk, szakértünk, ha tudunk.


Ha részletesebb információra van szükséged a kultúrAktív Egyesületről, akkor a honlapunk megtalálsz minket:
www.kulturaktiv.hu