2014. okt. 18.

Első kultúrAktív klubdélután

Jó hangulatban telt az október 11-én megrendezett első kultúrAktív klubdélután! Helyszínül a 2B galéria szolgált, mely a hétvégére a 'Vizes Város, Budapest' pályázatról készült kiállításnak adott otthont. Ebben az inspiráló környezetben vágtunk bele az első továbbképzéssel egybekötött klubdélutánba, melynek témája Szilágyi-Nagy Anna mesterdiplomájának környezeti nevelés fejezete volt.

A diploma a Hosszúréti-patak revitalizációja kapcsán felmerülő, az ingázó társadalmat érintő, települési értékektől való elidegenedés folyamatát címezte meg a környezeti nevelés eszközeivel. A módszer kidolgozásában a törökbálinti Zimány Ignác Általános Iskola biológia, földrajz szakos tanára, Kárpátiné Hesz Teréz segített, melyet így az iskola 6. osztályos tanulóihoz sikerült eljuttatni. Az óvodásokhoz szóló foglalkozást pedig a "Csupaszív" Kétnyelvű Óvoda óvodavezető helyettese, Rittmann Erika óvodapedagógus segített kialakítani.

A klubdélután során az iskolás foglalkozás került bemutatásra, melynek játékait ki is próbáltuk. Az első gyakorlat alatt különböző patakszakaszokon készített videók hanganyagából következtettünk a patak környezeti minőségére, hangulatára. Majd a videók megtekintése után számba vettük a városi patakokat érintő legfontosabb környezeti problémákat, szennyezésforrásokat, és újraértékeltük a patakhoz fűződő érzelmi viszonyunkat.


A patak részeinek és a szennyező anyagok terjedésének megértése után, melyet lepedők egymáshoz illesztésével és egy labda segítségével teszteltünk, kirakós versenyben mérkőzött meg a két csapat. A kirakott kép a patak és a környező táj területhasználati egységeit ábrázolta.


Végül közösen összegyűjtöttük a jó patakot leíró tulajdonságokat, mely az iskolákban kiosztott tervezési feladatot megalapozó gyakorlat volt. A délutánt a dolgozat és az iskolások tervezési feladatának eredményeinek bemutatása zárta. 


Jó hír, hogy a gyakorlatok tovább hasznosulnak, legközelebb a 'Vizes Város, Budapest' pályázat nyerteseinek táborában bukkannak fel, hiszen vizeink védelmére nem csak Törökbálinton van szükség!

KapcsolatNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése